Craniosacraal therapie

Op je zenuwen werken voor ontspanning

Wat is craniosacraal therapie? Hoe kan het jou en je dier helpen?

Wat is het?

Het craniosacrale systeem: de ademhaling van het zenuwstelsel

Het craniosacrale systeem bevind zich in het hoofd (cranium), de wervelkolom en het heiligbeen (sacrum).
In de hersenen bevinden zich 4 ruimtes gevuld met hersenvocht: de ventrikels. Het hersenvocht heeft verschillende functies, zoals bescherming van de hersenen en het ruggenmerg, afvoer van afvalstoffen, vervoeren van voedingsstoffen en als schokdemping voor de hersenen.
Net zoals je ademhaling en je hartslag, wordt ook het hersenvocht op een bepaald ritme vanuit de ventrikels langs het ruggenmerg (in de wervelkolom) naar het heiligbeen (ter hoogte van het bekken) gepompt en weer terug. Tijdens deze pompbeweging, bewegen ook de (schedel)beenderen iets uit elkaar en weer in elkaar, net zoals je ribben uitzetten wanneer je longen zich vullen met lucht.
Dit craniosacrale ritme met de bijbehorende bewegingen zijn over het gehele lichaam voelbaar met de handen.
De hersenen (in de schedel) en het ruggenmerg (in de wervelkolom) vormen samen het centrale zenuwstelsel. Dit is de basis en aansturing van het hele lichaam. Je kan je vast voorstellen dat als hier iets blokkeert, dit effect kan hebben op het hele lichaam.

Wat houdt dit in?

de invloed van het craniosacrale systeem​

Als zich blokkades in het craniosacrale systeem voordoen, kan het lichaam niet optimaal werken met eventueel klachten tot gevolg. Andersom geldt dit ook: als er ergens in het lichaam een blessure is, heeft dit ook weer invloed op het zenuwstelsel en het craniosacrale systeem. Dit komt door de vele verbindingen die het lichaam heeft.
Een spier is door middel van een pees bevestigd aan een botje, maar er liggen ook weer andere spieren bovenop. De zenuwen bevinden zich ook weer tussen de spieren en organen. En dan worden de vele structuren in het lichaam (botten, spieren, pezen, organen) weer omgeven met fascia (bindweefsel). 
Een blokkade of blessure op de ene plek, kan door deze vele verbindingen invloed hebben op een andere plek.

''Hoe sneller je een blokkade verhelpt,
hoe groter de kans dat je dier gezond blijft''

in de praktijk

Voortgang maken door te ontspannen

De craniosacraal therapie is een zachte manuele therapie die inwerkt op het centrale zenuwstelsel, de aansturing van het lichaam, waardoor het voor een groot aantal klachten inzetbaar is. Een paar voorbeelden:
Bewegingsproblemen
          -onregelmatig lopen
          -stijf in de rug
          -vaak struikelen
          -stijf lopen
Spijsverteringsproblemen
          -afwijkende mest
          -moeite met kauwen
          -opgetrokken buik
          -terugkerende koliek
Problemen in de training
          -hoofd kantelen
          -schudden met het hoofd
          -niet goed kunnen buigen
          -moeilijk gewicht dragen op de achterhand
Mentale problemen
          -boosheid
          -angst
          -snel schrikken
          -stress (kort- of langdurig)

De craniosacraal therapie kun je ook heel goed preventief inzetten. Hierdoor kun je pijn, problemen of klachten voorkomen. Bovendien zijn er soms al (subtiele) blokkades zonder dat we het doorhebben. Dieren, zeker paarden, zullen dit immers ook niet snel laten zien. Hoe sneller je een blokkade verhelpt, hoe groter de kans dat je dier gezond blijft.

Vanuit mijn opleiding tot craniosacraal therapeut heb ik ook technieken geleerd om met sportmassage, fascia en meridianen te werken*.
Daarbij volg ik met regelmaat cursussen en bijscholingen om mijn kennis over de anatomie te vergroten en nieuwe behandeltechnieken te leren.

*Wat betreft deze vakgebieden gaat het om basis handelingen en is dit niet mijn expertise. Mocht ik het vermoeden hebben dat je dier meer of aanvullend baat heeft bij een andere therapievorm, maak ik dit natuurlijk bespreekbaar met jou als eigenaar. 

PRAKTISCHE INFORMATIE

Hoe werkt het precies?

Wat andere baasjes zeggen

Scroll door de reviews om er meer te lezen, of gebruik de navigatie (rondjes) hieronder.

Foto's uit de praktijk

Heb je vragen over dit aanbod? Stuur me gerust een berichtje.