Natuurgeneeskunde
Wat houdt het in? Aan welke therapieën kan je denken? Waarvoor kan je het inzetten?
Een stukje uitleg
Gezond zijn is meer dan vrij zijn van ziektes
Als we zorg willen bieden aan ons dier, behoort de natuurgeneeskunde tot een van de mogelijkheden.
Eigenlijk kan er dan ook beter gezegd worden: complementaire natuurgeneeskunde. Het is een hele mond vol, maar wellicht komt de term alternatieve (dier)geneeskunde je meer bekend voor. Er wordt vaak hetzelfde bedoelt, maar toch zit er een verschil in.
Alternatief wordt vaak gezien als vervangend, terwijl het doel is om een aanvulling te zijn op de reguliere geneeskunde. De complementaire (natuur)geneeskunde is dus een aanvulling op, geen vervanging van.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan fysiotherapie, dit is ook een complementaire therapie. Een fysiotherapeut vervangt de arts niet, maar kan een waardevolle aanvulling zijn op de behandeling van de arts.
Zo zijn onder andere craniosacraal therapie, osteopathie, lymfe drainage en chiropractie ook complementaire therapieën.
Om een dier gezond te houden, is er een balans nodig tussen het fysieke, mentale en energetische.
Het doel van de complementaire natuurgeneeskunde is het zelfherstellend vermogen activeren. Het is dan bij het behandelen ook belangrijk om te achterhalen waarom het zelfherstellend vermogen verlaagd is. Vaak kan stress een factor zijn. Je kan hierbij denken aan mentale stress, maar trauma of pijn noemen we ook stress. Voeding of chemische middelen kunnen ook een belangrijke oorzaak zijn van het verlaagde zelfherstellend vermogen.
de praktijk
Waar kan je dan aan denken?
Bach bloesem remedies
= vloeibare aftreksels van bloemen, planten of struiken
– voor de mentale en fysieke balans
Aromatherapie
= essentiële oliën
– gewonnen uit planten, bloemen of onderdelen hiervan
– iedere olie heeft zijn eigen werking op fysiek, mentaal en/of energetisch gebied
– te gebruiken op de huid, om te inhaleren of om in te nemen
Let op! Niet elke olie is geschikt om op alle manieren te gebruiken
Fytotherapie
= kruiden en supplementen op natuurlijke basis
Celzouten
= hoge concentraties minerale zouten
– celzouten zijn erg breed inzetbaar en elke soort heeft zijn eigen werking. Zo kunnen ze bijvoorbeeld het immuunsysteem verbeteren of het lichaam ondersteunen bij vaccinaties en operaties.
Voeding
Helemaal onder de natuurgeneeskunde valt het niet, maar voeding is wel een heel belangrijk onderdeel voor de gezondheid van een paard. Daarom verdiep ik me veel in dit onderwerp en neem ik het ook mee in de adviezen.
Wanneer zet je natuurgeneeskunde in?
De lijst met klachten waarbij natuurgeneeskunde kan helpen, kan ik erg lang maken.
Een paar voorbeelden:
-spijsverteringsproblemen: mestwater, afwijkende mest, over- of ondergewicht
-zomereczeem
-terugkerende wormbesmettingen
-hoesten, astma
-reacties op vaccinaties
-terugkerende mok
-PPID
-oogproblemen (traanogen, vieze ogen, oogonstekingen)
-mentale problemen: stress, angst, onzekerheid
-luizen en mijten besmetting
Vaccinatie ondersteunen
Het paardenlichaam moet na een vaccinatie (of narcose) hard werken om de stoffen te verwerken. Om het lichaam hierbij te ondersteunen, kun je de celzouttherapie inzetten. Celzouten zijn kleine tabletjes met hoge concentraties minerale zouten waarbij elk soort zijn eigen werking heeft. Ze zijn in veel situaties in te zetten (op zowel fysiek als mentaal gebied), waaronder in de periode van vaccineren. Celzouten helpen het lichaam voor te bereiden op een vaccinatie, verkleinen de kans op ongewenste bijwerkingen en helpen het lichaam om overbodige stoffen weer af te voeren.
Wil jij je paard ondersteuning bieden met de vaccinatie? Dan is het mogelijk om het vaccinatie pakket aan te vragen. Je krijgt dan een pakketje opgestuurd met de benodigde celzouten en natuurlijk de gebruiksaanwijzing.
Heb je interesse in het vaccinatie pakket of wil je meer informatie?
Neem gerust contact met me op!
Hoe ga ik jou en je paard helpen?
Hoe werkt het?
Allereerst is een kennismakingsgesprek altijd mogelijk. Zo kunnen we samen kijken hoe ik je het beste kan helpen.
Als we besluiten samen aan de slag te gaan, ziet het er als volgt uit.
Om een goed beeld van je dier, en de eventuele klachten, te krijgen vul je eerst een uitgebreid intakeformulier in. Daarna kom ik bij je langs om je paard in levende lijve te kunnen zien of hebben we een telefonisch gesprek. Zo kan ik, of jij, aanvullende vragen stellen.
Als ik alle nodige informatie heb, ga ik aan de slag met een advies op maat. Gemiddeld duurt het een week voordat je deze ontvangt.
Om je goed te kunnen begeleiden met de adviezen en de inzet hiervan in de praktijk, is mailcontact altijd mogelijk en zijn er na ontvangst van het verslag nog 1 of meerdere telefonische afspraken. Hoelang je begeleiding krijgt of hoe vaak we contact hebben, is afhankelijk van wat je paard nodig heeft en voor welk pakket je hebt gekozen.
Het advies
Afgestemd op de klachten en de situatie, krijg je een behandelplan waar we mee aan de slag gaan. Daarbij krijg je ook adviezen over andere onderwerpen, zoals:
-vaccinatiebeleid
-ontwormingsbeleid
-behandelen en/of voorkomen van teken, mijten en luizen
-voeding
-supplementgebruik
Voor wie?
De adviezen zijn geschikt voor paarden met en zonder klachten.
Bij klachten kan ik je dus helpen, maar ook preventieve zorg is belangrijk.
Zijn er geen klachten maar twijfel je of je het wel goed doet? Weet je door alle meningen, informatie en reclames niet meer wat nou wel en niet geschikt is voor jouw paard? Ook dan kan ik je helpen! Met de adviezen op het gebied van ontwormen, vaccineren, voeding en supplementen kan je al veel winst behalen om je paard gezond te houden.
De biotensor
Alles om ons heen bestaat uit trillingen, ook wij mensen. Dit kun je (onbewust) ook voelen, je voelt je fijn bij alles wat dezelfde frequentie heeft als jijzelf. Hierdoor kan jij je bij de ene persoon prettiger voelen dan bij de andere persoon.
De biotensor meet het bio-energetische veld van ons lichaam. Het vangt de trillingen op en toont ons deze in bepaalde bewegingen.
Zo kunnen we in staat zijn een disbalans in bijvoorbeeld een orgaan al vroeg op te sporen. De energie, en dus trilling, van een orgaan verandert namelijk eerder dan de structuur of functie van een orgaan.
Buiten organen kan je met de biotensor ook producten uitmeten. Denk bijvoorbeeld aan supplementen, kruiden of voeding. Is dit product voor nu passend bij het dier of niet? Een supplement kan in theorie heel goed zijn (in kwaliteit, ingrediënten of werking), maar als de frequentie van het middel niet overeenkomt met de frequentie van het dier, is de kans groot dat het supplement niet het gewenste effect zal hebben.
De biotensor kan ik inzetten als hulpmiddel bij een behandeling of advies. Mijn eigen kennis en kunde blijft leidend, maar de biotensor kan een waardevolle toevoeging of bevestiging zijn van mijn adviezen.
PRAKTISCHE INFORMATIE
- een kennismakingsgesprek is altijd mogelijk
Voor je paard
- Advies en begeleiding op maat
- live consult of telefonisch
- Voor klachten en preventieve zorg
- Vaccinatie pakket op maat
- Alleen een Bach Bloesem Remedie op maat is ook mogelijk
- Gedurende een craniosacraal behandeling maak ik soms ook gebruik van een of enkele natuurgeneeskundige middelen (o.a. aromatherapie)
Voor je hond
- Bach Bloesem Remedie op maat
- Gedurende een craniosacraal behandeling maak ik soms ook gebruik van een of enkele natuurgeneeskundige middelen (o.a. aromatherapie)
- Ik schrijf nog geen volledig advies op maat voor de honden