Over mij

Door mijn eigen paard heb ik mijn passie gevonden

Hoe het allemaal begon…

‘Gemaakt en geboren tussen de paarden’, zo beschrijft mijn vader het altijd.
Mijn ouders hebben elkaar leren kennen op de manege, dus het was niet geheel te voorkomen dat de liefde voor paarden ook aan mij werd doorgegeven.
Toen ik nog een klein meisje was woonden we op een manege in Zoetermeer. Ik kon tijdens een schooldag niet wachten om ’s middags thuis te komen. Ik droeg soms zelfs mijn rijbroek al aan naar school zodat ik bij thuiskomst sneller naar de stallen kon. Kleine disclaimer: ik was nog écht heel jong 😉

Natuurlijk wilde ik dus ook in de paardenwereld werken, tot enige frustratie van mijn ouders. Ze wisten immers hoe hard je moest werken en het niet altijd rozengeur en manenschijn is.
Toch liet ik me hier niet door tegenhouden, maar ik wilde wel iets anders doen dan anderen. Ik hoefde niet per se een eigen manege, maar wat dan wel? Die zoektocht heeft even geduurd, met de nodige hobbels onderweg.

De craniosacraal therapie was mij wel al bekend. Op de pensionstal van mijn vader kwam er al regelmatig een therapeut langs, maar nooit kwam het in me op dat ík dat misschien ook zou kunnen. Tot het jaren later weer op mijn pad kwam.

Samen met Morgan (2015)

Morgan's Way

Je hebt het vast vaker gehoord ‘dankzij dat paard…’. Veel mensen die bewuster met paarden bezig zijn, hebben wel een paard gekend wat hem/haar daar heeft gebracht. Dat is ook precies de impact van dieren die ik zo bijzonder vind. Ze laten je anders denken, leren en voelen.
Voor mij is dat Morgan, mijn eerste paard. Binnen mijn privé leven heb ik het een en ander meegemaakt wat mijn emotionele rugzak heeft gevuld. Morgan was, zeker in die periodes, mijn grote steun, mijn maatje. 

Na onze verhuizing naar het oosten, begon hij te kwakkelen met zijn gezondheid.
Was het geen kreupelheid, dan wel hoesten of een ontstoken kies. Van een dierbaar persoon kreeg ik een craniosacraal behandeling cadeau voor Morgan, ze was er van overtuigd dat deze therapeut mij verder kon helpen en dat het iets voor mij was. En ze had gelijk, het hield mijn aandacht vast. Ik heb mogen leren hoeveel meer er zich af kan spelen in lichaam en geest, zonder dat dit duidelijk te zien is aan het paard. Morgan was mijn alles, maar in deze periode heb ik de liefde en connectie tussen ons echt bewust mogen voelen.
Dit alles heeft ervoor gezorgd dat ik zelf een basiscursus craniosacraal therapie ben gaan volgen. Ik vond het spannend, maar ook zo ontzettend leuk dat ik de volledige 2 jarige opleiding ben gaan doen. Eindelijk had ik gevonden wat mij écht lag en wat was ik enthousiast om dit hoofdstuk te beginnen samen met Morgan.

Helaas moest ik dit pad toch in mijn eentje bewandelen. Morgan overleed plotseling enkele maanden voor de start van mijn opleiding. Toch is hij er tot op de dag van vandaag bij. Weliswaar niet in fysieke vorm, maar ik heb regelmatig mogen ervaren en voelen dat hij toch nog bij me is.
Door Morgan ben ik gaan doen wat ik nu doe. Als eerbetoon aan hem, heb ik dan ook mijn bedrijf naar hem vernoemd: Morgan’s Way.

Als eigenaar moeten wij veel keuzes maken voor ons dier. Is het dan niet eerlijker om ook doordachte keuzes te maken?

Mijn eigen dieren

Nu mag ik genieten van mijn merrie LaBella en mijn 2 hondjes, Chester en Noeka. Alle 3 hebben ze een bepaalde sensibiliteit waardoor ze me dwingen de kleinste signalen te leren zien, wat nodig is om hun weer goed te kunnen helpen.
Zeker LaBella is een hele zachte maar ook gevoelige merrie. Als er iets is wat ik van haar leer, dan is het wel dat je altijd je eigen pad en gevoel moet volgen. Wat andere mensen ook denken, zeggen of er van vinden: het gaat om plezier hebben samen. Samen tevreden zijn. Jij en je dier, dat is het enige wat telt.

Mijn werkwijze en methode

Holistische visie

Je dier staat in zijn geheel centraal, niet alleen de klachten.

Persoonlijke aandacht

Samen zoeken we een passende oplossing of aanpak waar jij en je dier tevreden mee zijn.

Zachtheid

Met respect voor dier & eigenaar, behandel ik je dier op zachte wijze. Niks moet, veel mag wel.

Mijn opleidingen & cursussen

Opleiding of cursusJaarOpleider
Mastery Horse Gait Analysis i.o.hedenEquine studies
Homeopathie en EHBO
(bijscholing)
2024Exousia
3-day Horse brain seminar2024Dr. Steve Peters
Praktisch werken met
(chakra) stemvorken
2023Elke Mastwijk
Natuurgeneeskundig
paardentherapeut
2022Academie Paard en Hond
Jonge paardenprogramma
'Verbonden vanaf de grond'
2022Malise
Inspanningsfysiologie2022Equine integration (moxie sport)
Houding & zit met Franklin ballen2022De Ruiterschool
The Horse Inside Out deel 32022Equine Studies
Online leerprogramma jonge paarden2022DressuurNatuurlijk
Dissectie hond2021Equine Studies
Whole Horse Dissection2021Equine Studies
Masterson Method Weekend Seminar2021Masja Fick, Masterson
Medical Taping Basis2021Equine Studies
Cursus deskundig voedingsadviseur (hond)2021Lotte Botter
Horse Inside Out Deel 1 en 22021Equine Studies
Basiscursus diercommunicatie2020Symone Ottevangers
Craniosacraal therapie2019Hippo Sofia Academie
Dissectie benen & bekken2019Takt Academy
Dissectie Wervelkolom2019Takt Academy
In verbinding met je paard2018Nory Bussink, Sonja Braafhart
Kynologische Kennis deel 12018Raad van Beheer, KC Oude IJsselstreek, KC Enschede
Workshop longeren aan de enkele longe2017Takt Academy
Klassieke dressuur & het rechtgerichte paard2015Stal Mireille